Az EPAL küzd a "másodosztályú" Euro raklapok szállítása és az illegális forrásból származó fa felhasználása ellen


Az EPAL küzd a "másodosztályú" Euro raklapok szállítása és az illegális forrásból származó fa felhasználása ellen

Az EPAL nemzetközi minőségbiztosítása nemcsak az EPAL Euro raklapok gyártása és javítása során valósul meg, hanem a hamisított raklapok szállítása ellen küzdelem során is, amelyeket a kereskedők jelenleg "2. osztályú raklapként" kínálnak. Ezek a raklapok nem csak minőségi hibákkal rendelkeznek, hanem erős a gyanú, hogy illegális fából készültek.
Az EPAL ezért azt ajánlja, hogy EPAL Euro raklapokat csak EPAL-engedélyesektől vásároljanak.

Új EPAL Euro raklapok értékesítése "2. osztályú" megjelöléssel
Az elmúlt hetekben EPAL Euro raklapokat feltűnően alacsony áron és "2. osztályú" megjelöléssel kínáltak értékesítésre a piacon. Az ajánlatokat elsősorban kereskedők küldték e-mailben, részben a felkínált raklapok fotóival együtt. Ezek a fotók azt mutatják, hogy a raklapok jelentős minőségi hibákkal rendelkeznek és olyan fából  készültek, amelynek nem engedélyezett az EPAL Euro raklapok gyártásához. Ezenkívül gyakran a szegek elhelyezkedése (szegkép) is hibás.
Ismételten fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az új EPAL Euro raklapokat nem lehet "EPAL Euro 2. osztályú raklapként" kínálni. Az új EPAL Euro raklapoknak mindenben meg kell felelniük az EPAL Műszaki Szabályzat előírásainak. Nem megengedett a gyengébb minőségű elemek és szegek használata és a raklapok "EPAL Euro 2. osztályú raklapként" történő értékesítése.
Ha az új EPAL Euro raklapokat "2. osztályú" megjelöléssel kínálják, akkor azok hamisítványok, mivel csak olyan raklapokat szabad "EPAL oválisban" márkajelzéssel ellátni, amelyek megfelelnek az EPAL Műszaki Szabályzat előírásainak.
Az EPAL tájékoztatta az összes engedélyest és a vámhivatalokat, hogy a "2. osztályú" megjelöléssel kínált és szállított EPAL Euro raklapokat meg kell semmisíteni. Ha kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a raklapok hamisítványok-e, az EPAL minősítő szervezete (Bureau Veritas) megvizsgálja a raklapokat.
A felhasználók és az engedélyesek érdekében az EPAL nem engedi, hogy az új EPAL Euro raklapokat "2. osztályú" megjelöléssel értékesítsék, mivel az EPAL Euro raklapok korlátlan és nemzetközileg egységes minősége az alapja a biztonságos logisztikai folyamatoknak és az EPAL Euro raklapok világszerte történő használatának.
Az EPAL Euro raklapok ipari, kereskedelmi és logisztikai felhasználóinak az EPAL Euro raklapokat kizárólag az EPAL engedélyeseitől kell megvásárolniuk, hogy elkerüljék a raklapok minőségével és jogszerűségével kapcsolatos problémákat.

Kizárólag legális forrásból származó fa felhasználása
Egyes esetekben az EPAL Euro raklapokat jelenleg olyan alacsony áron kínálják, hogy még a fa vagy a fűrészáru ára is nehezen térül meg.
Felmerült a kérdés, hogy az ilyen feltűnően alacsony áron kínált új EPAL Euro raklapok nemcsak minőségi hibákkal rendelkeznek, hanem illegális eredetű fából készülnek, amelyet a legális eredetű fánál jóval alacsonyabb áron kínálnak. Ez vagy a nemzeti hatóságok engedélye nélkül kivágott faanyag, vagy olyan faanyag, amelyet az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciókat megsértve importáltak ezekből az országokból. Amikor raklapokat és faanyagot szállítanak Fehéroroszországból, gyakran azt állítják, hogy a fa vagy fatermékek Kazahsztánból vagy Kirgizisztánból származnak. Az EPAL Euro raklapok esetében ez már csak azért is téves, mert ezekben az országokban nincsenek EPAL-engedélyesek. Az EPAL ezért szorosan együttműködik a vámhatóságokkal, hogy megakadályozza az illegálisan előállított és hamisított Europalletek behozatalát.
Az EPAL licencesei kötelesek betartani minden jogi rendelkezést, beleértve a EPAL Műszaki Szabályzatán túlmenően az európai faanyagrendelet (EUTR) előírásait is. Azáltal, hogy az EPAL Euro raklapokat közvetlenül az EPAL egyik engedélyesétől vásárolják, a felhasználók biztosíthatják, hogy az általuk használt raklapok megfelelnek a jogszabályi előírásoknak és a fenntartható erdőgazdálkodás követelményeinek.

European Pallet Association e.V. (EPAL):
Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V.; röviden: EPAL) nemzetközi szövetségként működteti az EPAL Euro raklap csererendszert. Az EPAL Euro raklapok az európai ipar és kereskedelem ellátási láncainak alapját képezik. Az EPAL márka a minőséget, a biztonságot és a fenntarthatóságot jelképezi a logisztikában.
A jelenleg több mint 650 millió forgalomban lévő EPAL Euro raklap és 20 millió EPAL gitterbox révén az EPAL Euro raklap csererendszer a világ legnagyobb nyílt raklap csererendszere. Világszerte több mint 1600 EPAL engedélyes gyárt és javít EPAL Euro raklapokat és más EPAL teherhordókat.
Nonprofit szervezetként az EPAL semmilyen pénzügyi és kereskedelmi érdeket nem képvisel. Az EPAL-t 1991-ben alapították a cserélhető Euro raklapok nemzetközi szövetségeként, és ma már több mint 35 országban van jelen nemzeti szövetségekkel és képviseletekkel. Az EPAL tevékenységének középpontjában a nemzetközi EPAL Euro raklap csererendszer működtetése, valamint az EPAL Euro raklapok, EPAL gitterboxok és más EPAL teherhordók gyártásának és javításának minőségbiztosítása áll.
Az EPAL Euro raklap cserendszer az újrafelhasználás, csere, javítás és újrahasznosítás elveivel már több mint három évtizede a fenntartható körforgásos gazdaság alapja. A fából készült EPAL Euro raklapok jelentősen hozzájárulnak az éghajlatvédelemhez. Újrafelhasználás, csere, javítás és újrahasznosítás révén CO2-t tárolnak, elkerülhető a hulladék, és javítják az ipari, kereskedelmi és logisztikai felhasználók CO2-mérlegét.

További információk újságíróknak:
European Pallet Association e.V. (EPAL)
Bernd Dörre (CEO)
T   +49 (0) 211 98 480 48 95
M +49 (0) 151 16 50 45 74
bernd.doerre@epal-pallets.org
www.epal.eu