Az EPAL 2023. évi igazgatótanács ülésére és közgyűlésére Amszterdamban került sor június 29-én és 30-án


Az EPAL 2023. évi igazgatótanács ülésére és közgyűlésére Amszterdamban került sor június 29-én és 30-án

2023. június 30-án Amszterdamban került sor az EPAL éves közgyűlésére. Egy nappal korábban, 2023. június 29-én az EPAL igazgatótanácsa már elemezte a 2023-as év első félévét, és megtervezte az EPAL tevékenységét 2023 második félévére. Mindkét ülés az EPAL stratégiájára és fejlődésére összpontosított, figyelembe véve a jelenlegi piaci helyzetet és a csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) követelményeit, valamint a QR-kóddal ellátott digitális EPAL Euro raklapok piaci bevezetését.


Az EPAL vitathatatlanul piacvezető Európában a nyílt raklapcsere területén, és folyamatosan dolgozik az EPAL raklapcsere rendszer továbbfejlesztésén. A hangsúlyt az EPAL Műszaki Szabványára helyezi, amely az EPAL átfogó minőségbiztosításával együtt biztosítja az EPAL Euro raklapok magas és nemzetközileg egységes minőségét.
Az EPAL Euro raklapok méreteinek és minőségének szabványosítása mellett ugyanilyen fontos az EPAL Euro raklapok gyártásának fenntarthatósága, és ezzel összefüggésben az erdők és a környezet védelme. Az EPAL igazgatótanácsa ezért az EPAL Műszaki Szabványának több kiegészítéséről döntött, amelyek tartalmazzák a fenntartható és legális erdőgazdálkodásból származó fa kizárólagos használatát, és kiterjesztik az EPAL minőségbiztosítását ezekre a fontos témákra is.

Dirk Hoferer, az EPAL elnöke szerint:
"Az EPAL Euro raklapok megfelelnek a logisztikai és a csomagolási fenntarthatóság minden követelményének. Megújuló nyersanyagból, fából készülnek, sok éven át újrafelhasználásra kerülnek a csere által az EPAL nyílt raklapcsere rendszerében, az életciklus végén pedig teljes újrahasznosítással, a belőlük nyert faforgács felhasználásával más termékekhez, például forgácslaphoz vagy megújuló energia előállításához is felhasználásra kerülnek. Az EPAL Euro raklapok felhasználásának és cseréjének ezt a fenntarthatóságát az EPAL raklapcsere rendszer szervezése és minőségbiztosítása garantálja, ezért a jövőben a minőség mellett a faanyag fenntarthatóságát is az EPAL minőségbiztosításának tárgyává tesszük."

Az ipar és a kereskedelem számára jelenleg az egyik legfontosabb kérdés az Európai Bizottság javaslata a csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló jövőbeli rendeletre (PPWR), amely a csomagolások újrafelhasználásának és újrahasznosításának javítását célozza. Az EPAL Euro raklapok, mint szállítási csomagolások ennek az új rendeletnek a hatálya alá tartoznak. Az Európai Bizottság javaslata a 2022.11.30-i közzététele óta igen ellentmondásos viták tárgyát képezi, így jelenleg nem látható, hogy mikor és milyen tartalommal kerül elfogadásra ez a rendelet. Az EPAL igazgatótanácsa azonban egyetért azzal, hogy az Európai Bizottság célkitűzései helyesek és fontosak, ezért az EPAL támogatja őket. Az EPAL igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a folyamatban lévő jogalkotási folyamat eredményétől függetlenül, az EPAL már most megkezdi az EPAL nyílt raklapcsere rendszer továbbfejlesztését a PPWR követelményeinek megfelelően.

Jarek Maciążek, az EPAL elnöke szerint:
"Az EPAL nyílt raklapcsere rendszer már most megfelel az Európai Bizottság a csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló jövőbeli rendeletjavaslata (PPWR) legtöbb követelményének. A csomagolóanyagok újrafelhasználása és újrahasznosítása, ahogyan azt az Európai Bizottság tervezi, évtizedek óta az EPAL nyílt raklapcsere rendszer egyik központi eleme. Ezért nem meglepő, hogy a PPWR-ben a nyílt körforgásos rendszerek meghatározása szinte pontosan leírja, hogyan működik az EPAL nyílt raklapcsere rendszere. Ugyanakkor az EPAL nyílt raklapcsere rendszere, amely már most is fenntartható, tovább is fejleszthető. Ennek során szeretnénk megvalósítani a PPWR jó ötleteit, és még egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni az EPAL Euro raklapok cseréjét. A cserélhető EPAL Euro raklapok nagyobb mértékű használata nagyobb fenntarthatóságot és éghajlatvédelmet jelent az áru- és szállítási logisztikában."

Az amszterdami találkozók másik fontos témája a QR-kóddal ellátott EPAL Euro raklapok közelgő piaci bevezetése volt. Több éves informatikai és nyomdatechnológiai fejlesztés után mostantól lehetőség van arra, hogy az EPAL Euro raklapokat a jobb oldali sarokblokkokon a vevő kérésére egyedi QR-kóddal jelöljék.

Michael Brandt, az EPAL innovációs részlegének (Innovation Lab) vezetője szerint:
"Számos ipari, kereskedelmi és logisztikai vállalat keresi a logisztikai folyamatok digitalizálásának és optimalizálásának lehetőségeit, hogy hatékonyabbá tegye azokat és csökkentse a költségeket. A QR-kóddal ellátott digitális EPAL Euro raklapok a jövőben részét képzik a digitális logisztikai folyamatoknak. Az áruk és raklapok nyomon követése és automatizált könyvelése mellett a QR-kóddal ellátott EPAL Euro raklapok a raklapkészletek és a raklapcserék digitalizálását is megkönnyíti majd."

Az EPAL 2019 óta használja a "THE PALLET SYSTEM" („RAKLAP RENDSZER”) elnevezést. Az EPAL igazgatótanácsa most úgy döntött, hogy ezt „NYÍLT RAKLAPCSERE RENDSZERRE" („THE OPEN PALLET POOL”) változtatja, kiemelve azokat a különleges előnyöket, amelyeket az EPAL nyílt raklapcsere rendszere kínál az ipari és kereskedelmi felhasználóknak.

Bernd Dörre, az EPAL ügyvezetője szerint
„A „NYÍLT RAKLAPCSERE RENDSZER" („THE OPEN PALLET POOL”) elnevezéssel még jobban szeretnénk érzékeltetni az EPAL egyediségét - az EPAL raklapok újrafelhasználását és cseréjét egy nyílt csererendszerben, amely szabadon hozzáférhető az ipar és a kereskedelem minden felhasználója számára. Az EPAL nem csak a világ legnagyobb nyílt raklapcsere rendszere, hanem a beszállítók és felhasználók szoros hálózatával, valamint a szolgáltatás nemzetközi szervezésével és független minőségbiztosításával minden tekintetben egyedülálló. Az új szlogennel az EPAL-nak ezt az egyediségét szeretnénk megmutatni a többi beszállítóval szemben. Nincs még egy olyan raklapcsere rendszer, mint az EPAL nyílt raklapcsere rendszere.”

Az amszterdami közgyűlésen az igazgatótanács és több mint 20 európai ország képviselői vettek részt az EPAL Hollandia meghívására.
Az EPAL 2024-es közgyűlésére az EPAL Olaszország meghívására 2024.06.28-án Rómában kerül sor.
Az EPAL igazgatótanácsának következő ülésére videókonferencia formájában 2023.09.28-án, majd az év utolsó igazgatótanácsi ülésére 2023.11.21-én az EPAL düsseldorfi központjában kerül sor.